Kinderfysiotherapie helpt kinderen van 0-18 jaar hun motorische vaardigheden te verbeteren of om te gaan met fysieke beperkingen. Kinderen ontwikkelen hun zintuigen en motoriek spelenderwijs. Meestal gaat dat goed, maar soms wijkt de ontwikkeling af. Kinderfysiotherapie richt zich op (dreigende) gezondheidsproblemen die het bewegen van kinderen beïnvloeden. Kinderfysiotherapie kan helpen om kinderen mee te laten doen met bewegen, spelen en sporten.
Wanneer kinderfysiotherapie?
Enkele voorbeelden van klachten die een kinderfysiotherapeut kan behandelen:
0-2 jaar:
voorkeurshouding, afplatting schedel, moeite met zitten/kruipen/lopen, huilbaby, billenschuiver, cerebrale parese

2-4 jaar:
afwijkend looppatroon, veelvuldig vallen, jeugdreuma, spina bifida, tenenlopers
4-12 jaar:
moeite met fijne of grove motoriek, ADHD, autisme, DCD
12-17 jaar:
groeiproblemen, houdingsproblemen, scoliose, vermoeidheidsklachten
De behandeling bij kinderfysiotherapie
Allereerst wordt de hulpvraag van het kind en ouders/verzorgers bepaald door middel van een intakegesprek, onderzoek en gestandaardiseerde tests. De ervaringen van betrokkenen (huisartsen, leerkrachten en specialisten) worden hierin meegenomen. Daarna stelt de kinderfysiotherapeut samen met kind en ouders/verzorgers een behandelplan op.
Kinderfysiotherapie bestaat uit verschillende behandelingen en benaderingen die gericht zijn op het verbeteren van de motorische ontwikkeling en het functioneren van kinderen. naast oefen-/bewegingstherapie aangepast aan het ontwikkelingsprofiel van het kind, omvat het ook:
- Het stimuleren van de motorische ontwikkeling: Het begeleiden van kinderen bij het ontwikkelen van grove en fijne motoriek, zoals het leren lopen, rennen, springen of fijne handbewegingen zoals schrijven of knippen.
- Begeleiding van lichaamshouding: Het verbeteren van de houding en het lichaamsbewustzijn, vooral bij kinderen met bijvoorbeeld scoliose of andere houdingsproblemen.
- Ademhalings- en ontspanningsoefeningen: Voor kinderen met ademhalingsproblemen om de ademhaling te reguleren en ontspanning te bevorderen.
- Revalidatie na letsel of operatie: Het begeleiden van kinderen die herstellen van een blessure, operatie of ziekte, zodat ze weer kunnen deelnemen aan dagelijkse beweegactiviteiten zoals spelen en sporten.
- Therapie bij beperkingen of aangeboren aandoeningen: Kinderfysiotherapie wordt vaak toegepast bij kinderen met aandoeningen zoals cerebrale parese, spina bifida, neurologische of orthopedische aandoeningen, ontwikkelingsachterstanden of andere medische beperkingen.
- Preventie: Het adviseren van ouders en verzorgers over het voorkomen van motorische problemen en het bevorderen van een gezonde fysieke ontwikkeling en leefstijl, bijvoorbeeld door sport, Fitkids of andere activiteiten.

Wij werken nauw samen met het Wilhelmina Kinderziekenhuis en het St. Antonius Ziekenhuis, Revalidatiecentrum de Hoogstraat, consultatiebureauartsen, jeugdartsen, logopedisten, ergotherapeuten, groepsleerkrachten en intern begeleiders, orthopedagogen, psychologen en maatschappelijk werkers.
Onze fysiotherapeuten
Fysiotherapie Groene Biezen begeleidt u graag met kinderfysiotherapie in IJsselstein en Benschop. Neem contact op met een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten voor vragen of een afspraak:
